Villatak och vindsutrymmen
Effektiv och korrekt tillämpad värmeisolering av vinden kan maximera en byggnads användning. Förrådsvindarnas tak är ofta låga, och för att undvika slöseri med värdefullt utrymme bör isoleringen väljas med omsorg för att inte minska utrymmet i onödan.
I praktiken är takstolarna på förrådsvindar alltid förstärkta, vilket gör att konstruktionsarbete sällan behövs och isoleringsarbetet kan påbörjas direkt. Isolering av äldre vindar är ofta en tvåstegsprocess på grund av varierande avstånd mellan trästommarna. Isoleringsvalet bör även reflektera om utrymmet ska bli ett halvuppvärmt rum eller ett fullt uppvärmt vardagsrum.
Användandet av isolering med högsta möjliga prestanda möjliggör uppnåendet av den önskade isoleringsförmågan med minimal tjocklek, vilket maximerar bevarandet av rumshöjd och yta.
CHOOSING YOUR INSULATION
Isoleringsmaterialen Finnfoam XPS och FF-PIR möjliggör effektivt utnyttjande av vindutrymmen samtidigt som de maximerar energieffektiviteten och eliminerar problem med fukt och mögel. Dessa produkter är enkla att hantera och arbeta med, och fungerar även som ångspärrar i konstruktionen.
FF-PIR är såklart det säkrare alternativet både när det gäller isolervärde men också brandsäkerhet*. Att välja tjocklek beror på förutsättningarna i det givna fallet men bör alltid avspegla utrymmets användning och framtida högre energikostnader. Ett tjockare isoleringsskikt vid installationstillfället är bara en marginellt högre kostnad jämfört med att tilläggsisolera vid ett senare tillfälle.
* Kontrollera alltid vilka föreskrifter och lagar som gäller just din byggnad i din kommun.
ISOLERINGENS TJOCKLEK
Med de effektiva FF-PIR-produkterna (deklarerad värmeledningsförmåga 0,022 W/mK) kan man enkelt bygga tunna och täta konstruktioner. För väggar är ett lager FF-PIR-isolering på ungefär 130 mm tillräckligt för att uppnå ett U-värde på 0,17. För tak kan ett U-värde på 0,09 uppnås med cirka 240 mm FF-PIR och ett U-värde på 0,15 med cirka 150 mm. Det rekommenderas att alltid använda U-värden baserade på befintliga minimikrav vid dimensionering av isolering.
Finnfoam XPS erbjuder också effektiv isolering på ett kostnadseffektivt sätt. För att uppnå ett U-värde på 0,17 behövs cirka 210 mm Finnfoam XPS. I tak kan ett U-värde på 0,09 uppnås med ungefär 400 mm Finnfoam XPS och ett U-värde på 0,15 med cirka 250 mm.
Ett U-värde ger inte en komplett bild av en konstruktions isoleringskapacitet. Konstruktionens luftläckagetal (n50) är nästan lika viktigt. För närvarande ligger det genomsnittliga läckaget för hus med trästomme mellan 2 och 4. Med en lufttät konstruktion kan detta läckage enkelt reduceras till under 0,5. Lufttäthet kan ge en minskning av byggnadens energiförbrukning motsvarande cirka 25 % extra isolering. Det är viktigt att säkerställa tillräcklig ventilation när värmeisolering och lufttäthet förbättras.
Finnfoam XPS:s enhetliga cellstruktur förhindrar skadlig konvektion, det vill säga luftflöden, inuti skivorna. Genom att även täta skarvarna med flexibelt fogskum blir konstruktionen sammanhängande och utan läckage. Detta eliminerar värmeöverföring genom luftläckage, vilket lämnar endast ledning och strålning, som är minimal vid normal rumstemperatur. Värmeöverföring sker främst genom ledning, som är oberoende av gravitation och sker lika mycket genom väggar som tak. Därför är det logiskt att använda samma isoleringstjocklek för både väggar och tak.
FF-PIR I VINDSKONSTRUKTIONER OCH BRANDRISK
När ett vindsutrymme renoveras för att användas som boutrymme bör alltid en riskanalys göras med tanke på fukt, ventilation och brand. Och står valet mellan Finnfoam XPS och FF-PIR är FF-PIR det säkrare valet när det kommer till brandegenskaper.
Brandklassen för den isolerande kärnkomponenten (skummet) i FF-PIR-isolering är D-s2, d0. I ett brandscenario kommer FF-PIR-skivorna att förkolna utan att bidra till branden på något sätt. De kan till och med användas som brandskydd: till exempel kan ett brandstopp i EI30-klass uppnås med en 200 mm tjock FF-PIR-isolering. I Finland är FF-PIR godkänd att använda för att isolera vindsutrymmen i byggnader med brandklass P1, vilket är de strängaste reglerna och motsvarar byggnader i klass Br1 i Sverige. Som alltid är det dock viktigt att kontrollera vilka bestämmelser och lagar som gäller just din byggnad.
INSTALLATIONSVIDEO FÖR FF-PIR-ISOLERING:
MONTERINGSANVISNING FÖR FINNFOAM-XPS
Momenten är desamma för installation av FF-PIR
STEG 1 – MONTERING AV XPS MELLAN TAKSTOLARNA
Skär till en bit Finnfoam XPS som är ungefär 1–2 cm mindre än utrymmet där den ska installeras. Använd kilformade bitar av XPS för att fästa skivorna mellan takstolarna så att dess undre yta blir jämn med takstolarna. Se till att lämna en ventilationsgap på minst 50 mm mellan XPS och takmaterialet. Om det finns utrymme, är det också möjligt att placera flera lager av isoleringsskivor mellan takstolarna.
STEG 2 – TÄTNING AV FOGARNA MED FLEXIBELT FOGSKUM
Applicera en generös mängd flexibelt fogskum (polyuretan) mellan takstolen och XPS-skivorna. Det är även rekommenderat att applicera en mindre mängd av skummet på de vertikala fogarna mellan skivorna. För att neutralisera skummets expansionsförmåga, gnugga skivorna mot varandra, så att skummet endast fungerar som lim. Efter att det flexibla fogskummet har härdats, skär bort eventuellt överskott och avlägsna XPS-kilarna.
STEG 3 – INSTALLATION AV ISOLERING UNDER TAKSTOLARNA
Montera ett isoleringsskikt innanför takstolarna (falsade skivor rekommenderas för tätare fogar) för att minimera kylbryggor. XPS-skivorna kan enkelt fästas i de underliggande skivorna med skruvar. Applicera en liten mängd flexibelt fogskum på varje fog och placera nästa platta omedelbart innan skummet stelnar. Glöm inte heller att markera takstolarnas position på ytan av XPS-skivorna.
STEG 4 – SÄKRA ISOLERINGEN PERMANENT
Det sammanhängande inre lagret av XPS-isoleringen monteras permanent med brädor och långa skruvar som fästs in i takstolarna. När den permanenta fastsättningen är genomförd kan de tillfälliga fästskruvarna tas bort. Dessa tillfälliga skruvar kan även användas för den permanenta monteringen, och de kvarvarande hålen kan tätas med en liten mängd flexibelt fogskum.
STEG 5 – INVÄNDIG BEKLÄDNAD OCH ELDRAGNING
Den invändiga beklädnaden, såsom träpanel eller gipsskivor, fästs i brädorna. Om brädornas avstånd är större än c/c 600 mm bör ytterligare stöd för gipsskivorna monteras. Dessa brädor kan fästas med grova skruv, lim eller dubbelhäftande tejp mot XPS-skivorna.
I mellanrummet mellan den invändiga beklädnaden och isoleringen finns utrymme för att dra elslangar vid behov.