INVÄNDIG TILLÄGGSISOLERING MED FF-PIR
FF-PIR-isoleringsskivor är lämpliga för isolering av väggar och tak vid renovering. När det gamla porösa isoleringsmaterialet byts ut helt och hållet mot FF-PIR-isolering kan energieffektiviteten i den befintliga konstruktionen förbättras avsevärt. Ett annat alternativ är att installera nya isoleringsskivor invändigt både på vägg och i tak som ett heltäckande skikt. Skarvar tätas med fogskum och tejp för att uppnå tillräcklig täthet. Isoleringstjockleken bestäms utifrån det önskade U-värdet eller genom att maximera utnyttjandet av det tillgängliga utrymmet.
FF-PIR GYL GER INVÄNDIG BEKLÄDNAD OCH ISOLERING I EN ENDA SKIVA
När ett lager av FF-PIR-isoleringsskivor monteras på insidan av en befintlig konstruktion, kommer isoleringsskivorna att fungera som både en ångspärr och kompletterande värmeisolering utan att kräva ytterligare reglar. FF-PIR GYL finns dessutom med färdiglimmad 9 mm gips som underlättar montaget avsevärt. Skivorna finns 40 och 70 mm tjocka och består då förutom gippskivan av en 30 respektive 60 mm tjock FF-PIR. Skivorna tätas i skarvar och hörn med elastiskt fogskum och skruvas sedan precis som vanliga gipsskivor på vägg. Om skivorna monteras i tak kompletteras infästningen med montagelim på skivans baksida.
Förutom FF-PIR GYL med gipsskiva finns även FF-PIR ALS. Dessa skivor har en speciell spårning där det skapas plats för en nedsänkt 21×95 glespanel när skivorna monteras emot varandra. Se mer nedan!
INVÄNDIG TILLÄGGSISOLERING MED FF-PIR GYL PÅ TRÄKONSTRUKTION
I ett renoveringsprojekt kan det bästa resultatet uppnås genom att byta ut det gamla isoleringsmaterialet mot en effektivare FF-PIR-isolering. Du kan se en video nedan.
TILLÄGGSISOLERING MED FF-PIR ALS RENOVERINGSSKIVA
FF-PIR ALS renoveringsskivor har utformats speciellt för kompletterande värmeisolering invändigt. För kompletterande värmeisolering används i allmänhet standardskivor med not/spont, men om du vill minimera storleken på den färdiga konstruktionen kan du också använda FF-PIR ALS renoveringsskivor. FF-PIR ALS består av polyuretanisolering täckt med ett aluminiumlaminat. Renoveringsskivan är 40 mm tjock och den mäter 600 x 2 600 mm. Panelens kanter har 50 mm breda och 20 mm djupa falsar. Dessa skarvar ska inte läggas ovanpå varandra utan monteras emot varandra så att det skapas plats för en 21×95 glespanel. Brädan skruvas sedan fast i bakomliggande konstruktion med långa träskruv.
För att se till att skarvarna mellan skivorna bli täta så appliceras elastiskt fogskum eller tätningsmassa mellan skivorna innan glespanelen skruvas fast. Detta gör att konstruktionens täthet förbättras och att köldbryggor undviks. Eftersom glespanelen blir nedsänkt i skivan så bygger konstruktionen väldigt lite extra tjocklek. Skarvar mot tak och golv tätas med elastiskt fogskum likt eventuella genomföringar.
FF-PIR ALS renoveringsskivor har hög värmeisoleringsförmåga och tillräcklig styvhet. Panelerna är bekväma att hantera och lätta att arbeta med. Panelerna smulas inte sönder eller producerar damm.
INVÄNDIG TILLÄGGSISOLERING MED FF-PIR ALS PÅ TRÄKONSTRUTION
Med FF-PIR ALS renoveringsskivor kan kompletterande värmeisolering skapas snabbt och kostnadseffektivt. FF-PIR ALS och elastiskt fogskum kombineras för att producera en homogen och läckagesäker isolering, som också fungerar som en ångspärr. Om den befintliga väggen har en ångspärr av plast som inte tas bort vid renoveringen så måste plasten punkteras med cirka 10 hål per kvadratmeter. Detta görs för att eliminera risken för problem som uppstår av dubbla tätskikt i väggen.
Börja isolera från ett hörn. I hörnet kan du använda skruv och brickor för att fixera skivan på plats. Täta sedan änden av skivan i hörnet med flexibelt fogskum. Lämna ett mellanrum på cirka 10 mm upptill och nedtill på skivan för att säkerställa att fogskum lätt kan appliceras även på de övre och nedre skarvarna.
Fäst skivorna med glespanel 21×95. Innan du fäster brädorna, applicera lite elastiskt fogskum i skarven mellan skivorna. Brädorna kommer att trycka FF-PIR ALS och det elastiska fogskummet mot den befintliga väggen, vilket säkerställer en tät skarv.
Invändig beklädnad eller panel kan enkelt fästas på glespanelen. Innan du sätter upp den invändiga beklädnaden, kom ihåg att täta de övre och nedre kanterna av skivorna och eventuella genomföringar med elastiskt fogskum. Tillräcklig lufttäthet spelar en viktig roll för en konstruktions energieffektivitet och säkerställer korrekt fuktprestanda! Formeln som används för att beräkna U-värdet för en konstruktion tar inte hänsyn till lufttäthet.