Trossbotten/Torpargrund
I äldre bostadshus var den ventilerade trossbotten, även känd som torpargrund, det vanligaste byggsättet. Torpargrunden är inte enbart en föråldrad metod; det är fullt möjligt att konstruera en modern ventilerad trossbotten som är fuktsäker.
Finnfoam Trossbottenskiva är ett utmärkt exempel på en sådan modern lösning och passar perfekt för isolering vid renovering av äldre byggnader, samt vid tillbyggnader, förrådsbyggnader och attefallshus.
FINNFOAM TROSSBOTTENSKIVA:
Vid konstruktion av en ventilerad bjälklagsgrund med träbjälkar är det kritiskt att täcka marken i botten av kryputrymmet med XPS-värmeisolering, vilket erbjuder hög resistens mot vattenånga. Ett lager sand på 10–20 cm läggs ovanpå XPS:en för att stabilisera isoleringen och underlätta passage i kryputrymmet. Detta förbättrar markant fuktegenskaperna hos en ventilerad grund, då det minskar varaktigheten av kondensationsperioden under våren genom den snabbt uppvärmda krypgrunden. XPS:en blockerar även effektivt fukt från marken att nå träbjälklagets strukturer.
PRODUKTVIDEO:
Finnfoams trossbottenskivor, FI eller FL-K600, finns tillgängliga i tjocklekarna 210, 250 och 370 mm för att uppfylla olika U-värdesbehov. Varje skivtyp erbjuder en isoleringstjocklek på 65 mm ovanför golvbjälklaget. Den höga tryckhållfastheten och styvheten underlättar konstruktionen av ventilerade bjälklag. Dessa bjälklag kan snabbt slutföras och beträdas direkt efter installation, vilket minskar risken jämfört med att gå och balansera på golvbjälkarna. Tack vare XPS:ens styrka och vattentäthet kan bjälklaget först isoleras, vilket skapar en stabil grund för att börja bygga väggar och tak. Fogarna tätas med elastiskt fogskum efter att takbeläggningen har installerats.
Värmeisolering, vindskydd, ångspärr och gjutform för ett ventilerat bjälklag kan slutföras i ett steg på bara några minuter. Detta effektiva antal steg gör installationen kostnadseffektiv.
Observera att videon nedan visar kapning av skivorna med kedjesåg men vi rekommenderar numera alltid kapning av både EPS och XPS upp till 300 mm tjocklek med FF-FOAMCUTTER.
Ovanpå Trossbottenskivorna finns det flera alternativ för golvbeläggning, antingen läggs massivgolv av trä som fästs i läkt nedsänkt i skivornas spår, annars läggs ett lager flytande undergolv av golvspånskiva som kan beläggas med parkett- eller laminatgolv. Dessutom går det utmärkt att gjuta ett betong- eller flytspackelgolv på Trossbottenskivorna.
Finnfoam Trossbottenskiva klarar en korttidslast på drygt 1700 kg/m2 och långtidslasten drygt 800 kg/m2. Skivorna är avsedda för 45 mm tjocka reglar med avstånd c/c 600 mm med toleransen ±10 mm. Vid tjockare golvbjälkar ska avståndet mellan bjälkarna vara 550 mm och mellanrummet mellan trossbottenskivorna tätas med elastiskt fogskum.
Trossbottenskivan av XPS är så tät att den inte kräver separata vind- eller ångspärrar. Skivorna är robusta nog för att man ska kunna gå på dem direkt efter installation, vilket eliminerar risken för osäker förflyttning över golvbjälkarna. Finnfoam XPS-produkter är vattentäta och kan därför installeras även om takbeläggning saknas.
Vid vattenskador absorberar inte Finnfoam XPS vatten utan torkar istället snabbt på grund av sin slutna cellstruktur som hindrar fuktinträngning. Detta minskar även risken för mögel eftersom ytor torkar snabbt. De inre skarvarna på skivorna bör förseglas med flexibelt fogskum. Även om det går att applicera skum på de yttre skarvarna, är det oftast inte nödvändigt.
TEORI OM FUKTPRESTANDA FÖR ETT VENTILERAT BOTTENGOLV
Ett fullt ventilerat bottenbjälklag som inte omges av fundament är den säkraste möjliga lösningen när det gäller radon. Denna typ av struktur är också mycket effektiv när det gäller fuktprestanda. Temperaturen och fukthalten i krypgrunden motsvarar helt och hållet utomhusluftens förhållanden. Om krypgrunden är omgiven av en sockel förändras situationen avsevärt. Kravet på U-värde för ett pelarbaserat ventilerat bottenbjälklag (0,09) är dock betydligt högre än för slutna grundkonstruktioner (0,17). Således byggs ventilerade grundgolvsfundament vanligtvis med slutna fundament.
Den genomsnittliga marktemperaturen ligger mycket nära den årliga medeltemperaturen. Detta kan lätt observeras i en jordkällare, där temperaturen förblir ganska stabil under hela året. Markens relativa luftfuktighet är alltid 100 %. Dessa två faktorer resulterar i en fuktrisk, som är som högst på våren när krypgrunden är betydligt kallare än utomhusluften. Den varma luften som kommer utifrån ökar luftfuktigheten, vilket kondenserar på alla ytor på grund av den lägre temperaturen i krypgrunden där marken förblir svalare under lång tid. Detta kan förhindras, eller åtminstone minskas avsevärt, genom att isolera markytan (vi rekommenderar att du installerar 30 eller 50 mm Finnfoam XPS över hela ytan). Detta gör att temperaturen i krypgrunden närmare följer temperaturen på utomhusluften och därmed eliminerar kondens. Finnfoam XPS är också mycket effektivt när det gäller att förhindra att fukt stiger upp från marken (vattenånga), vilket uppstår när marktemperaturen är högre än temperaturen i krypgrunden eller den relativa luftfuktigheten i krypgrunden är låg. Målet här är att hålla så låg luftfuktighet som möjligt i krypgrunden.
EXEMPEL A – VENTILERAT BOTTENBJÄLKLAG PÅ VÅREN OCH SOMMAREN:
När marktemperaturen är +5 °C, är vattenångans partialtryck i markens porutrymme ungefär 8,7 mbar (100 %). För att den relativa luftfuktigheten i krypgrunden inte ska överstiga 70 %, bör temperaturen i krypgrunden vara minst +10 °C (med ett partialtryck av vattenånga på 8,7 mbar), vilket förhindrar att vattenånga migrerar från marken till krypgrunden. Vattenånga rör sig alltid från områden med högre tryck till lägre tryck. Genom att placera Finnfoam XPS värmeisolering på markytan kan man förhindra att vattenånga stiger upp från marken och att värme från krypgrunden överförs tillbaka till marken.
För att den inkommande luften utifrån ska sänka luftfuktigheten i krypgrunden istället för att öka den, måste den yttre luften vara torrare än luften i krypgrunden. Så om temperaturen i krypgrunden är +10 °C och den relativa fuktigheten är 70 % (vattenångans partialtryck 8,7 mbar), bör den utomhusluftens relativa fuktighet vara högst 80 % vid en temperatur av +8 °C. Under vår- och sommarmånaderna kan ventilationsluften lätt leda in mer fukt till krypgrunden eftersom den är varmare än krypgrundens luft. Finnfoam XPS hindrar värmeöverföring till marken, vilket gör att krypgrundens temperatur snabbt ökar med den yttre lufttemperaturen och därmed sänker den relativa luftfuktigheten i krypgrunden.
EXEMPEL B – VENTILERAT BOTTENGOLV PÅ HÖSTEN OCH VINTERN:
Kall luft reducerar effektivt fuktigheten i strukturer. Partialtrycket för vattenånga i utomhusluft med en relativ fuktighet på 90 % och en temperatur på -10 °C är bara omkring 2,6 mbar, och fukthalten är 1,8 g/m3. När lufttemperaturen i krypgrunden når +1 °C, ökar fukthalten till 3,5 g/m3, och partialtrycket är 4,6 mbar vid en relativ fuktighet på 70 %. Vid en marktemperatur på +5 °C är partialtrycket för vattenånga i marken 8,7 mbar. I detta scenario kommer vattenånga att avges från marken vid ett tryck på 4,1 mbar (8,7–4,6). Den täta Finnfoam XPS-värmeisoleringen förhindrar att vattenånga tränger upp från marken till krypgrunden!